Czym opłatek i czemu się nim łamiemy

Chyba każdy z nas doskonale zna smak białego, cienkiego kawałka chleba, jakim się dzielimy podczas wigilijnej wieczerzy. Takie opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu innych. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma naprawdę duże znaczenie, ponieważ oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć bycia razem.

Przed wielu laty opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy klasztorach i kościołach, dzisiaj opłatki na święta jest wykonywana przez wyspecjalizowane firmy. Największe jej natężenie przypada na okres od września do grudnia, ponieważ to właśnie na Wigilię w każdym domu opłatki będą się pojawiać.

Wykonuje się je jedynie z dwóch składników, czyli mąki oraz wody. Po ich dokładnym zmieszaniu gotową masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a następnie wypala w gorącym piecu i przycina na nieduże kawałki. Często przy prasowaniu stosuje się specjalne matryce, wytłaczające religijne albo świeckie motywy.


+Tekst Sponsorowany+